Happy halloween!

,


TOPIC INCHIS!  
TOPIC LOCKED
Va informam ca pana la redeschiderea topicului doar cei din administratie vor putea continua sa posteze daca mai au ceva de adaugat si este strict necesar.

 [ 1 post ] 
[Limba Romana] Argumentare operă lirică la poezia 
Author Message
Membru
User avatar
Posts: 212
Membru din: Sat Dec 29, 2018 11:20 pm
Status: Offline
Puncte: 212 - NOOB
Multumiri date: 0 time

Multumiri primite: 5 times
[Limba Romana] Argumentare operă lirică la poezia
Poezia „Sara pe deal” este scrisă de Mihai Eminescu. Face parte din volumul „Poesii” şi a fost publicată pe 1 iulie în anul 1885. Poetul Mihai Eminescu s-a născut la data de 15 ianuare 1850 în Botoşani şi a decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti. A fost poet, prozator și jurnalist român.

Opera lirică este opera literară scrisă în versuri, care aparţine genului liric, în care autorul îşi exprimă direct sentimentele prin intermediul figurilor de stil şi a imaginilor artistice.

Titlul poeziei este alcătuit din substantivul „sara” care ne indică un spaţiu rural şi etern al visului petrecut şi din substantivul „pe deal” care este punctul de întâlnire al poetului cu iubita sa, în vis. Tema operei o constituie aspiraţia poetului pentru o dragoste ideală, o poveste de dragoste ce se imaginează într-un cadru natural rustic.

Poezia este o operă lirică deoarece eul liric îşi exprimă în mod direct sentimentele de dragoste şi melancolie, dar şi de jale prin intermediul figurilor de stil: „sufletul meu arde-n iubire ca para”, „stelele nasc umezi”, „norii curg” şi a imaginilor artistice: „buciumul sună cu jale”, „toaca răsună mai tare”, „luna pe cer trece-aşa sfântă şi clară”.

Eul liric îşi face simţită prezenţa în poezie prin mărci lexico-gramaticale: pronume şi adjective pronominale de pers. I („meu”, „-mi”, „îmi”, „pe mine”) şi verbe de persoana I: „spune-voi”, „sta-vom”, „ne-om răzima”, „plâng”.

Modul principal de expunere prezent în text este descrierea care este utilizată în crearea cadrului spaţial şi temporal al acţiunii, ex: „luna pe cer trece”, „scârţâie cumpăna de la fântână”, „norii curg”, „satul în vale-amuţeşte”. În a V-a strofă este folosit şi monologul liric: „Ah! În curând pasu-mi spre tine grăbeşte , Lângă salcâm sta-vom noaptea întreagă , Ore întregi spune-ţi-voi cât îmi eşti dragă”.

În concluzie pot afirma că poezia „Sara pe deal” scrisă de Mihai Eminescu este o operă lirică.Fri Feb 15, 2019 11:54 pm
Display posts from previous:  Sort by  
   [ 1 post ] 
TOPIC INCHIS!  
TOPIC LOCKED
Va informam ca pana la redeschiderea topicului doar cei din administratie vor putea continua sa posteze daca mai au ceva de adaugat si este strict necesar.

,


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
 
Translation/Traducere: phpBB Romania
Design realizat de catre EPIKAL pentru Counter-Strike Gamers Romania
For browsing this site is recommended to use Google Chrome with widescreen resolution 1280 x 1024 pixels. This website is Search Engine Optimization (SEO)
COPYRIGHT © CSGAMERS.RO - All right reserved.