[Limba Romana] Argumentare operă lirică la poezia „Gerul”

Locked
User avatar
Fadded.
Membru
Membru
Posts: 212
Joined: 5 years ago
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Status: Offline

5 years ago

Poezia „Gerul” este scrisă de Vasile Alecsandri . Ea face parte din volumul „Pasteluri” şi a fost publicată în revista „Convorbiri literare”. Vasile Alecsandri a fost poet, ministru, dramaturg, diplomat, folclorist şi academician român.

Opera lirică este opera literară scrisă în versuri care aparţine genului liric în care autorul îşi exprimă în mod direct sentimentele prin intermediul figurilor de stil şi a imaginilor artistice.

Titlul poeziei este format din substantivul comun articulat „gerul” care ne prezintă un fenomen al naturii aflat în operă.

Poezia „Gerul” este o operă lirică deoarece eul liric îşi exprimă direct sentimentele de uimire care apoi se transformă treptat în sentimente de admiraţie şi încântare cu ajutorul figurilor de stil: „pod de ghiaţă între maluri”, „val alb de promoaracă” şi a imaginilor artistice: „cu ţurţuri lucitori”, „crini si roze de zapada”.

Eul liric este prezent în operă prin mărci lexico-gramaticale: pronume şi adj. pronominale de pers. I (eu, mă, meu) şi verbe de persoana I: vin.

Modul principal de expunere în text este descrierea care este utilizată cu rolul de a crea cadrul spaţial al acţiunii: „cu un val alb de promoroacă şi cu ţurţuri lucitori”, „flori de iarnă pe cristalul îngheţat, crini şi roze de zăpadă”.

În concluzie pot afirma că poezia „Gerul” este o operă lirică.
Locked

Return to “Limba Romana”