[Natura] Cel mai vechi copac

Aici se vor posta informatii legate de animale, plante, fenomene ale naturii si tot ce tine de natura!
Locked
User avatar
Fadded.
Membru
Membru
Posts: 212
Joined: 5 years ago
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Status: Offline

5 years ago

In provincia suedeza Dalarna a fost descoperit un molid cu varsta incredibila de 9550 de ani. “Molidul s-a dovedit a fi un supravietuitor tenace in conditiile in care acesta traieste si astazi in ciuda dramaticelor schimbari climaterice derulate de-a lungul acestei perioade de timp impresionante” declara descoperitorul acestuia, profesorul Leif Kulman de al Universitatea de Geografie din Umea.

Fascinata descoperire a avut loc intr-un grup compact de padure in Muntii Fulu din provincia Dalarna. Specialistii botanisti au gasit in acest loc un numar de patru generatii de molizi datati cu varste matusalemice. Au fost astfel datati si catalogati arbori cu varste de 375, 5660, 9000 si 9550 de ani. Varsta acestora a fost stabilita cu ajutorul casicei déjà datari cu Carbon 14 de catre un laboratory din Miami, Statele Unite.

Pana la acesta descoperire, in cercurile stiintifice se creea ca cei mai batrani arbori sunt pinii din America de Nord, datorita faptului ca in cadrul acestei specii s-au gasit exemplare de pini cu varste cuprinse intre 4000 si 5000 de ani.Surprizele cercetatorilor nu s-au oprit aici. Cntinuand expeditia spre Muntii Laponiei, echipa de botanisti au gasit un grup izolat de 20 de molizi, fiecare in varsta de peste 8000 de ani. Toti acesti molizi, inclusiv recordmen-ul de 9550 de ani se afla intr-o stare de sanatate excelenta, nefiind afectati de paraziti, putregai sau alte boli ale lemnului caracteristice copacilor cu varste foarte inaintate.
Profesorul Leif este de parere ca secretul din spatele atingerii acestor varste matusalemice rezida in faptul ca in ciuda incalzirii globale in ultimii ani, acesti copaci au reusit sa dezvolte un nou trunchi viu din mijlocul celui mort. Aceasta uluitoare capacitate de regenerare nu a fost intalnita la alte specii de conifere. Tot el afirma ca factorul climacteric a fost de partea acestor molizi, ei crescand pe partea de Est a Muntilor Scandinaviei, unde iernile sunt mai blande decat pe versantul norvegian al acestor munti.
Locked

Return to “Natura”