Importanta colesterolului in corpul uman. Care sunt valorile ideale si ce boli pot aparea daca nu este tinut sub control
“Cat am colesterolul?”, se intreaba cei mai multi cand isi asteapta analizele uzuale. Putini stiu ca acesta este un element care ne tine in viata.
Facem o mica lectie de anatomie si fiziologie umana si va aratam cum fabrica organismul aceasta substanta vitala.
“Valori mai mari ale HDL colesterolul peste 60 se insotesc de longevitate. Cata vreme valori mai mici de 40 au risc de ateroscleroza. Cresterea LDL colesterol si scaderea HDL este risc major pentru ateroscleroza”, explica medicul gastroenterolog Dan Olteanu.
Cea mai mare parte din colesterolul produs de ficat provine din carbohidrati, proteine si grasimi, adica din tot ceea ce mancati. Nu se poate sa nu produceti aceasta substanta, in care se sintetizeaza ulterior majoritatea hormonilor.
25% din cantitate vine din proteinele de origine animala, cum ar fi carnea sau galbenusul de ou.