[Stiri] Franța. În fața crizei energetice dar și pentru ...

Știri mondene si de actualitate
Locked
User avatar
LaUR SNG
Fondator
Fondator
Posts: 9038
Joined: 8 years ago
Location: SNAGOV
Has thanked: 11 times
Been thanked: 6 times
Zodiac:
Age: 21
Contact:
Status: Offline
Romania

2 years ago

Franța. În fața crizei energetice dar și pentru reducerea poluării, președintele Macron anunță schimbarea strategiei nucleare a țării – va construi numeroase reactoare nucleare mici, modulare, mai ieftine de produs și mai facil de amplasat și de exploatat.


Președintele Emmanuel Macron a prezentat o strategie pe cinci ani, care va implica alocări de 30 de miliarde de euro, dar primele astfel de reactoare nucleare ar urma să intre în exploatare în 2030. Aflat în fața alegerilor prezidențiale din aprilie 2022, Macron a prezentat acest plan ca pe o strategie industrială, Franța urmând să exporte astfel de reactoare modulare în întreaga lume.

“Aceste mici reactoare modulare produc fiecare mai puțin de 300 de megawați (MW), față de 950 sau 1.300 cât generează cele mari”, a explicat Giorgio Locatelli, profesor în energetică la Universitatea din Milano. Avantajul lor este că pot fi construite în serie, ceea ce ar reduce costurile. Pot fi amplasate în locații diferite, pe tot teritoriul țării. Locatelli mai arată că Franța se întoarce astfe la o abordare pe care a mai avut-o în anii 60, înainte de a opta pentru centrale mari precum cea de la Flamanville (cu putere de 13 GW), pe partea franceză a Canalul Mânecii: “Centralele mari nu sunt doar costisitoare, dar însăși construirea lor este un proces lung și complex. Costă miliarde de euro să faci așa ceva și e greu pentru guverne să găsească investitori”.

În 1974, pe fondul crizei petrolului izbucnite în urma embargoului impus de OPEC (după Războiul de Iom-Kipur), Franța a decis să investească sume uriașe în reactoare convenționale. Astăzi, 70% din energia produsă în țară este nucleară.

Nicolas Mazzucchi, de la Fundația Franceză pentru Studii Strategice, explică faptul că în prezent numai în Rusia și China statul este cel care investește în centralele nucleare mari, motiv pentru care schimbarea de direcție a Franței poate însemna un pas înaintea competiției: “Până în 2025, aproape un sfert din capacitatea de producție nucleară a lumii va fi epuizată, pentru că reactoarele mari vor fi deja vechi și trebuie oprite”.

Karine Herviou, director adjunct al Institutului francez pentru Siguranță în Domeniul Nuclear, a expus faptul că, în teorie, reactoarele modulare sunt mai sigure, conținând o încărcătură nucleară mai mică.

Sursă: France 24
„Iubiti totul cu toată inima ... căci viața se termină când vrea ea si pe nepusă masă !” – LaUR SNG

https://photos.app.goo.gl/WbQsF4C9QfvDvWSo6

Curios ? Nu il deschide :13:

[spoiler]Image[/spoiler]
[spoiler]Image[/spoiler]

https://www.facebook.com/10043517804227 ... 039605115/
Locked

Return to “Stiri”