[Natura] Topirea ghetarilor

Aici se vor posta informatii legate de animale, plante, fenomene ale naturii si tot ce tine de natura!
Locked
User avatar
Fadded.
Membru
Membru
Posts: 212
Joined: 5 years ago
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Status: Offline

5 years ago

Gheţarii au pierdut 43% din dimensiunea lor, în ultimii 28 de ani, acesta fiind un efect al încălzirii globale cu 0.7% grade Celsius în ultimii 50 de ani.

Fenomenul dezgheţării gheţarilor din Bolivia este unul extrem de grav, cu atât mai mult cu cât se consideră că nu afectează doar zonele foarte apropiate, ci şi localităţile din jur, existând riscul ca acestea să fie inundate şi distruse.

O echipă de cercetători de la Universitatea Metropolitană din Manchester, UK, a demarat un proiect care are drept scop analizarea unor imagini realizate în cadrul programului Landsat, iniţiat de către Expertiza Geologică a SUA şi de către NASA.

Studiind aceste picturi făcute între anii 1986 şi 2014, aceştia au reuşit să observe nivelul acestor gheţari şi transformarea lor de-a lungul timpului, concluzionând că dimensiunea acestora s-a modificat simţitor, iar riscul este unul extrem de mare: apariţia unor cantităţi mari de apă, care pot inunda oraşe şi pot distruge infrastructura. De asemenea, lacurile care apar în urma topirii gheţarilor sunt ţinute pe loc de către straturile solide de roci, iar avalanşele, cutremurele şi căderea de roci pot cauza ieşirea din matcă a acestor lacuri, existând, la fel, riscul menţionat anterior.
Locked

Return to “Natura”