Timp de preparare: Timp 1h 30 min
Ingrediente:
Code: Select all
Ingrediente pt. aluat:
200 gr faina
125 gr unt
50 gr zahar brun
o lingurita coaja de lamaie rasa
1 galbenus de ou
un praf de sare
Pentru umplutura:
5-6 mere mari dulci-acrisoare
o lingura de amidon
75 gr zahar brun
o lingurita coaja de lamaie rasa
1/2 lingurita praf de ghimbir
50 gr stafide
un ou batut pentru uns aluatul
Code: Select all
1. Preparam un aluat fraged din faina, unt, zahar, coaja de lamaie, praful de sare si la urma, adaugam galbenusul si o lingura cu apa rece. Framantam aluatul usor, doar atat cat sa se amestece bine toate ingredientele, dupa care il punem intr-o folie si il tinem la frigider cel putin o jumatate de ora.
2. Spalam merele, le curatam de coaja si de casuta samburilor, apoi le taiem felii. Le asezam intr-o cratita, apoi adaugam peste ele zaharul, stafidele, coaja de lamaie, praful de ghimbir si doua-trei linguri cu apa. Le lasam sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 5 minute sau pana cand merele se inmoaie usor. Le luam de pe foc si le lasam sa se raceasca complet. Adaugam in compozitie amidonul si amestecam bine.
3. Scoatem aluatul de la rece si il impartim in doua, astfel incat, o bucata sa fie mai mare, cam 3/4 din aluat, iar cu cealalata mai mica, o sa invelim placinta. Bucata mai mare o intintem intr-o forma rotunda din ceramica (diametru aproximativ 20 cm), apoi adaugam compozitia cu mere. Intindem bucata mica de aluat si taiem fasii cu care imbracam placinta.
4. Ungem zabrelele din aluat cu ou batut si introducem placinta in cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 40-50 de minute la foc potrivit.
5. Scoatem placinta din cuptor, o lasam sa se racoreasca, dupa care o taiem felii si o servim.
Pofta buna!
Propria parere: