Happy halloween!

,


TOPIC INCHIS!  
TOPIC LOCKED
Va informam ca pana la redeschiderea topicului doar cei din administratie vor putea continua sa posteze daca mai au ceva de adaugat si este strict necesar.

 [ 1 post ] 
[Auto/Moto]Șoferii din România pot primi o mașină la schimb. 
Author Message
Administrator
User avatar
Posts: 1392
Membru din: Wed Sep 16, 2015 8:53 pm
Location: UK
Age: 42
Status: Online
Puncte: 1392 - INSTABIL
Multumiri date: 156 times

Multumiri primite: 71 times
Detinator Steam: Da
SteamID: real_tecktonick

Conducătorii auto din România habar nu au că pot să primească o maşină la schimb, în caz de accident şi doar 5 % dintre şoferii loviţi în trafic au primit bani de la asiguratori pentru decontarea cheltuielilor cu transportul.
Aceasta prevedere legală este ţinută în secret. ''Inspectorul Pro'' vă spune cum puteţi beneficia de ea dacă sunteţi victimele unor evenimente neplăcute pe şosele.

95 la sută dintre şoferii implicaţi în accidente uşoare habar nu au că pot primi bani pentru închirierea unei maşini, atât timp cât a lor stă în reparaţie! Autoturismul la schimb poate fi închiriat direct de la service sau printr-o firmă rent-a-car. Decontarea trebuie făcută însă de către asiguratorul RCA - pe a cărui poliţă va fi reparată maşina lovită. Legea e clară în acest sens.

Sună bine dar, din păcate, societăţile de asigurări recurg la tot felul de tertipuri ca să ascundă acest drept. Şi amână cât mai mult plata către păgubit, atunci când acesta şi-a închiriat o maşină. Acuzaţiile vin din partea lui Dan Barbu - preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente din România.
Dan Barbu: ”Caută tot felul de motive de a nu promova acest lucru. Nici măcar de a-l plăti. Anul trecut au beneficiat de lipsa de folosinţă doar 5% dintre păgubiţi.”

Legea pe care puţini şoferi o cunosc. Mulți se împotmolesc în refuzuri şi amânări


Florentina Preda din Timişoara se luptă de mai bine de 9 luni pentru drepturile sale cu o societate de asigurări. Maşina i-a fost lovită în august 2018 iar în baza devizului a fost considerată dauna totală. Valoarea de piaţă a autoturismului este 9.500 de lei iar reparaţiile ar costa peste 14.000 de lei.

Florentina Preda, păgubită: ”Uşa din spate dreaptă nu se mai închidea, toba ruptă toată, șasiul îndoit.”

Asiguratorul neagă tot. Pretinde că maşina e numai bună de scos pe drum. Asta deşi inspectorii de la RAR i-au anulat deja ITP-ul, pe motiv că e nesigură în trafic.

Florentina Preda, păgubită: ”Am mers la un inspector ITP să-i fac ITP-ul şi mi-a suspendat... Mi-au spus că maşina nu are nimic, se poate circula. Păi dacă se poate circula, eu cu drag le ofer maşina să circule ei cu maşina!”

Cu autovehicului distrus şi fără unul la schimb, femeia s-a îndreptat către o firmă de consultanţă privind daunele auto ca să o sprijine în acest litigiu.

Daniela Sasu, firmă consultanță: ''Ai dreptul să îţi închiriezi o maşină - pe perioada cât autoturismul tău se află în reparaţie, pe perioada în care asiguratorul efectuează investigaţii suplimentare.”

La fel se întâmplă în toată ţara. Un alt caz din Baia Mare. Maşina a fost reparată în service-ul lui Radu. Şi, la fel ca-n majoritatea cazurilor care ajung la el, sunt luni întregi de aşteptare până când societăţile de asigurări acceptă să returneze banii pentru maşinile de schimb.

"Pe parcursul anului 2018 şi primul trimestru din 2019 au fost plătite 3253 de dosare de dăună pe lipsa de folosinţă, în timp ce respinse de la plată în urma investigaţiilor efectuate de către echipa Antifraudă, sunt doar 83 de astfel de dosare de dăună."

Radu Soponar: ”Legea ne sprijină doar că nu este aplicată de societăţile de asigurări, este aplicată doar în favoarea dânşilor, în favoarea păgubitului niciodată. Încearcă să respingă foarte multe dosare pentru că foarte puţină lume merge mai departe în instanţă. ”

Conform legii, asiguratorul şoferului care a provocat accidentul trebuie să suporte cheltuială pe care păgubitul o are cu orice mijloc de transport folosit până la repararea maşinii sale. Cine nu doreşte să folosească un autoturism la schimb poate cere bani pentru orice alt tip de transport: fie că e taxi, troleu sau metrou - evident pe baza unor documente justificative.

Cum trebuie calculată lipsa de folosinţă


Puţinii şoferi care ştiu asta, se împotmolesc în refuzuri şi amânări.

Daniela Sasu, firmă consultanță: ”Nu doresc să achite despăgubirile pentru că ei concluzionează ca evenimentul nu s-a întâmplat în condiţiile declarate.”

Dan Barbu, preşedintele ASSAI, confirmă că mulţi asiguratori procedează la fel.

Dan Barbu: ”La nivelul întregii ţări, informaţiile pe care le am eu pentru service-urile din asociaţie - costurile lipsei de folosinţă neîncasat se ridică undeva la 5-600 de mii de lei.”

Aşa că, dacă vă regăsiţi în această situaţie, şi nu ştiţi câţi bani vi se cuvin pentru transport, iată cum trebuie calculată lipsa de folosinţă.

”Numărul de ore de manoperă efectuată pentru acea reparaţie se împarte la patru şi îţi da numărul de zile. Dau un exemplu de 22 de ore de manoperă pe care dacă le împărţim la 4 ne dă 5,5 zile.”

Informaţia e utilă câtă vreme nici Autoritatea de Supraveghere Financiară nu se implică în urgentarea despăgubirii maşinii la schimb - susţin societăţile de consultanţă.

Daniela Sasu, firmă consultanță: ”Din păcate Autoritatea de supraveghere financiară care ar trebui să aibă grijă de păgubiţi, nu face nimic în acest sens.”

Călin Rangu, ASF: ”În fiecare an sunt sancţionaţi. Sunt sancţiuni şi de sute de mii de lei propuse la companii pentru încălcarea anumitor prevederi legale. Sunt câteva mii de petiţii anual. ”

Radu Soponar: ”Am făcut foarte multe petiţii şi la ASF, răspunsurile sunt foarte evazive fără nicio noimă, nu au nicio legătură cu subiectul.”

Călin Rangu, ASF: ”Trebuie să vă gândiţi că în asigurări se lucrează cu bani iar banii întotdeauna atrag şi anumite practici incorecte. Au fost cazuri în care nici nu s-a dat maşina la schimb şi s-a venit cu factura pentru a deconta. În momentul în care apar diferenţe atunci asiguratorul stabileşte o valoare pe care o consideră justă şi corectă. ”

În toată această dispută rezolvarea ar putea veni simplu din modificarea normelor de aplicare a legislaţiei privind RCA-ul. Noile norme ar trebui să prevadă clar un prag maxim pentru închirierea maşinilor la schimb. Şi atunci niciuna dintre părţi nu ar mai putea profita de acest drept al şoferului. Peste 600.000 de şoferi, câţi sunt implicaţi într-un an în accidente de circulaţie, ar putea fi ajutaţi de această modificare legislativă.
Sursa:protv


CSGAMERS.RO - SEMNATURA
Image
Image

Nu Deschide :45:

Image
Fri May 03, 2019 10:29 pm
Display posts from previous:  Sort by  
   [ 1 post ] 
TOPIC INCHIS!  
TOPIC LOCKED
Va informam ca pana la redeschiderea topicului doar cei din administratie vor putea continua sa posteze daca mai au ceva de adaugat si este strict necesar.

,


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
cron
 
Translation/Traducere: phpBB Romania
Design realizat de catre EPIKAL pentru Counter-Strike Gamers Romania
For browsing this site is recommended to use Google Chrome with widescreen resolution 1280 x 1024 pixels. This website is Search Engine Optimization (SEO)
COPYRIGHT © CSGAMERS.RO - All right reserved.